Risotto curry z pieczarkami i tofu

Już wiosna, ale jeszcze zima... przednówek. Nowalijek jeszcze nie ma, czas na kiełki, no i trzeba wyjeść zimowe zapasy.

Lekkie i świąteczne przepisy przygotowuję aktualnie do newslettera, jeśli chcesz je dostać, zostaw swój mail - formularz znajdziesz po prawej stronie. Prócz przepisów garść dobrych rad i ciekawostek. Nie zamierzam spamować, newsletter będę przesyłać raz w miesiącu.

A na blog trafia przepis jeszcze zimowy, sojowy, zdrowy i sycący - obiadowy. O soi już pisałam: tu, więc nie będę się powtarzać.



Przepis na risotto dla 2 osób:
- 12 pieczarek
- opakowanie tofu naturalnego
- mała cebula
- garść groszku
- ryż brązowy albo makaron ryżowy z ryżu brązowego (tak, dla urozmaicenia)
- olej kokosowy
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- curry
- sól

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek, sosie sojowym i curry. Dobrze jest to zrobić poprzedniego dnia wieczorem, żeby serek nabrał smaku. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju, potem dodajemy podobnie obrobione pieczarki, pod koniec dorzucamy mrożony groszek i posypujemy curry. Tofu smażymy oddzielnie, aż się zarumieni. Ryż albo makaron gotujemy do miękkości. Jak mamy już wszystko ugotowane - mieszamy i podajemy.

Komentarze

Popularne posty