Wiosenny koktajl z pokrzywy

Już jutro wysyłam nowy biuletyn z poradami i przepisami - można się na niego zapisać zostawiając swój mail w okienku po prawej stronie najnowszego wpisu. A dzisiaj przepis z zeszłego miesiąca, abyście zobaczyli co tracicie:)

Jeszcze słów kilka o głównej bohaterce przepisu - pokrzywie. Zawiera ona dużo wapnia, żelaza, witaminy C i beta-karotenu przez co jest cennym składnikiem potraw i ziołem leczniczym. Liście i młode pędy pokrzywy działają odżywczo, krwiotwórczo, oczyszczająco, zwiększają odporność, obniżają ciśnienie krwi i regulują stężenie glukozy we krwi. Na wiosnę warto po nią sięgać, by zregenerować organizm po zimie.


Wiosenny koktajl z pokrzywy:
- pół szklanki listków pokrzywy,
- 1 banan,
- mandarynka (lub cytryna),
- pół awokado,
- pół papryczki chilli,
- szklanka wody

Pokrzywę parzymy, żeby ona nas nie poparzyła (dla odważnych wersja nieparzona, jak się mocno zmiksuje to jest ok). Owoce i warzywa myjemy, banana, mandarynkę i awokado obieramy, z chilli możemy usunąć nasiona (ale nie musimy). Do owoców i pokrzywy dolewamy wodę i miksujemy. Wypijamy szybko, bo jak postoi to ściemnieje i będzie brzydkie :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty