Cukiniowa uczta

Lubię książki z przepisami i książki o gotowaniu, ale książki które czytam najczęściej, to książki dla dzieci. Przed snem i nie tylko, żeby uspokoić i wyciszyć, żeby rozbudzać wyobraźnię itp. Oczywiście książki te czytam dzieciom :) Ostatnio w moje ręce wpadło "Pięć sprytnych kun" Justyny Bednarek, w której kuny nie tylko rozrabiają, ale też gotują. Jeden z przepisów mi się spodobał i stąd pomysł na obiad całkowicie cukiniowy :)


Przepis na zupę cukiniową wg. sprytnych kun:
- 2 cukinie (w przepisie oryginalnym jest większa porcja)
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka czubrycy (mieszanka przypraw na bazie cząbru)
- bulion warzywny (ja użyłam przyprawy na bazie suszonych warzyw)
- łyżka koperku
- łyżka tartego parmezanu
- woda

Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy do miękkości z czubrycą i bulionem (jeśli w proszku, jak w płynie, to czekamy aż warzywa się uduszą). Na koniec miksujemy i dodajemy koperek i parmezan.


Przepis na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:
- po 4-6 kwiatów cukinii na osobę
- jajko
- trochę mleka
- trochę wody
- mąka pszenna razowa i pszenna oczyszczona - pół na pół
- sól do smaku
- olej kokosowy do usmażenia

Robimy cisto naleśnikowe (jak to się robi zwykle takie ciasto), zanurzamy w nim kwiaty cukinii i smażymy.

Komentarze

Popularne posty