Pierogi dyniowe

Gdy sporo warzyw i owoców już się kończy... robi się smutno i ponuro... na scenę wkracza ona: pomarańczowa, wesoła, okrągła i zdrowa... jej wysokość DYNIA!

Z dyni można zrobić praktycznie wszystko: zupę, pure, przetwory, pasztety, ciasta... no i pierogi. Są tacy co dodają dynię również do ciasta, ale ja bardziej tradycyjnie - mnie wystarczy farsz.


Przepis na pierogi z dynią:
- kawałek dużej, albo cała mała dynia,
- oliwa z oliwek,
- tymianek,
- sól i pieprz
na ciasto:
- szklanka mąki pszennej (3/4 oczyszczonej, 1/3 razowej)
- woda
- sól
do podania:
- parmezan
- świeża bazylia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy z przyprawami i oliwą do momentu gdy będzie miękka (coby ją rozgnieść widelcem na przykład). Mąkę z odrobiną soli zalewamy wrzątkiem (w ilości odpowiedniej, by powstało ciasto), zagniatamy (uważając, żeby się nie poparzyć), wałkujemy i formujemy pierogi wkładając do środka pure z dyni. Gotujemy i podajemy z parmezanem i bazylią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty