Domowa granola

Trudno jest znaleźć zdrowe półprodukty lub nawet gotowe dania. Najczęściej mają różne dodatki, których lepiej unikać. Żeby dłużej stały na sklepowej półce, dodawane są konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki, czy sztuczne aromaty. Do wszystkiego dodawany jest na moc potęgę cukier, który uzależnia nas od produktu. Dlatego wszystko najlepiej robić samemu:)

Dzisiaj przepis na chrupiącą granolę, której nie jemy zbyt dużo, bo z natury swej jest słodka.


- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki owoców goi
- 2 łyżki siekanych orzechów
- 2 łyżki syropu klonowego

Ziarna, nasiona i pozostałe składniki mieszamy, pieczemy w 150 stopniach przez około 10 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w puszce lub słoiku. Dodajemy do jogurtów, mleka, deserów...


Komentarze

Popularne posty