Placki ziemniaczane z cukinią
Przemycanie mi nie idzie... celnicy dzielnie wykrywają i eliminują... wszelkie warzywa. Mowa oczywiście o moich dzieciach... aż wstyd. Czasem mnie szlag trafia, kiedy przez cały dzień nie zjedzą żadnego warzywa, a owoce tylko skubną... Ale najczęściej odpuszczam, bo lepiej nie przedobrzyć. Nauczą się... starsza już nawet zje pomidora... idzie ku lepszemu.
Jedyne danie, w którym udaje mi się cokolwiek przemycić to placki z cukinią sprzedawane dzieciom jako ziemniaczane.
Placki ziemniaczane z cukinią, lub cukiniowe z ziemniakami (około 15 sztuk):
- niewielka cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- mała cebula
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy (tajny składnik, z pszenną nie są takie super)
- majeranek
- sól
- olej rzepakowy
Warzywa ścieramy na tarce (ja nie mam tej z najmniejszymi oczkami więc stosuję trick: ścieram na małych oczkach, a potem wszystko blenduję). Dodajemy mąkę z ciecierzycy (mogą robić się grudki, wtedy jeszcze dobrze trochę poblendować), przyprawy i smażymy. Pamiętamy oczywiście żeby odsączyć z tłuszczu.
Podajemy z jogurtem naturalnym (może być grecki) z poszatkowanymi świeżymi ziołami (na przykład miętą i oregano).
Jedyne danie, w którym udaje mi się cokolwiek przemycić to placki z cukinią sprzedawane dzieciom jako ziemniaczane.
Placki ziemniaczane z cukinią, lub cukiniowe z ziemniakami (około 15 sztuk):
- niewielka cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- mała cebula
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy (tajny składnik, z pszenną nie są takie super)
- majeranek
- sól
- olej rzepakowy
Warzywa ścieramy na tarce (ja nie mam tej z najmniejszymi oczkami więc stosuję trick: ścieram na małych oczkach, a potem wszystko blenduję). Dodajemy mąkę z ciecierzycy (mogą robić się grudki, wtedy jeszcze dobrze trochę poblendować), przyprawy i smażymy. Pamiętamy oczywiście żeby odsączyć z tłuszczu.
Podajemy z jogurtem naturalnym (może być grecki) z poszatkowanymi świeżymi ziołami (na przykład miętą i oregano).
Też je ostatnio robiłam i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Taka pulchna.:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/