Razowa pizza domowa

Pizzę bardzo lubię, tą włoską, na cienkim cieście i może nie jest to danie szczególnie dietetyczne można sobie na nią od czasu do czasu pozwolić. Problemy są dwa: ciasto, najczęściej z białej mąki, nie niosące ze sobą zbytnich wartości odżywczych, a jedynie puste kalorie; i topiony ser, tłusty i ciężkostrawny. Z serem niewiele się da zrobić - można dodać go mniej, albo wcale (wtedy zamiast pizzy wyjdzie nam focaccia), do białej mąki można za to dodać razowej.


Pizza jest daniem kuchni śródziemnomorskiej, którą lubię i szanuję i stosuję często. Z kuchnią wiąże się dieta, której nie można łączyć oczywiście z fast foodami wymyślonymi na potrzeby przemysłu spożywczego.

Cechy diety śródziemnomorskiej:
- wysokie spożycie owoców, warzyw, ziemniaków, fasoli, orzechów, nasion, chleba i innych produktów zbożowych,
- stosowanie oliwy z oliwek do gotowania i przyrządzania potraw,
- umiarkowane spożycie ryb i niskie spożycie mięsa czerwonego,
- niskie do umiarkowanego spożycie serów pełnotłustych i jogurtów,
- umiarkowane spożycie wina, zwykle w czasie posiłków,
- bazowanie na lokalnych, sezonowych, świeżych produktach,
- aktywny styl życia.

Więcej o diecie śródziemnomorskiej przeczytacie tu.

Pizzę robi się na kilka rat. Ciasto musi dwukrotnie podrosnąć, trzeba więc zacząć odpowiednio wcześniej. Składniki na jeden placek:
- pół szklanki letniej wody
- 20g drożdży świeżych (u mnie na oko)
- łyżeczka cukru trzcinowego
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Mieszamy drożdże z wodą i cukrem i czekamy koło 5 minut aż zaczną się tworzyć bąbelki. Dodajemy mąkę, oliwę i sól i gnieciemy (albo pozwalamy gnieść robotowi) koło 10 minut (dobrze napowietrzone ciasto lepiej rośnie). Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (optymalnie 28stC).
Jak podrośnie znowu je zagniatamy i znowu odstawiamy na godzinę. Po tym czasie jest już gotowe.


Sos:
- pomidory krojone - kartonik albo puszka
- oregano
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól (nie za dużo)
Ilości uzależnione od potrzeb podniebienia. Składniki mieszamy, kładziemy na placek.

Dodatkowo:
- starta mozzarella
- oliwki i cebula - pizza z oliwkami
- tuńczyk z puszki, cebula - pizza pescatore
- sery pleśniowe - pizza serowe
- i co tam sobie kto wymyśli - możliwości prawie nieograniczone



Pieczemy około 10 minut w maksymalnej temperaturze. I jemy ciepłe i wyobrażamy sobie, że jesteśmy w małej knajpce nad brzegiem Morza Śródziemnego.

Komentarze

Popularne posty