Mazurki dietetyczne - jasny i ciemny

No dobra, teraz na szybko, bez zbędnych fiu bździu, bo jednak wpadłam w wir porządków i przygotowań świątecznych. Dwa mazurki, które nie są aż tak kaloryczne jak tradycyjne i w dodatku są słodkie (mój mąż aż się zapytał, czy to mój wyrób, bo zazwyczaj robię ciasta słodkie inaczej).


Mazurek dietetyczny ciemny:

- Płatki owsiane - 4 łyżki [40g]; 
- Migdały - garść (ok. 26 sztuk) [30g]; 
- Otręby pszenne - 4 łyżki [24g]; 
 - Czekolada gorzka - 3 większe kostki [30g]; 
- Figi, suszone - 3 średnie sztuki [36g]; 
- Mleko zagęszczone, słodzone - 4 łyżki [40g];

Migdały zalać wrzątkiem, po ostygnięciu zdjąć skórki (kilka odłożyć do ozdobienia). Figi, płatki, migdały i otręby zmiksować razem, dodać mleko, formować mazurek, piec 30 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać stopioną w kąpieli wodnej (miska włożona do podgrzewanego garnka z wodą), podczas topienia dodać łyżkę wody, mieszać. Gotowy mazurek ozdobić migdałami.

Kawałek (1/6 placka) – 129 kcal


Mazurek dietetyczny jasny:

- Płatki owsiane - 4 łyżki [40g]; 
- Migdały - garść (ok. 26 sztuk) [30g]; 
- Otręby pszenne - 4 łyżki [24g]; 
- Figi, suszone - 3 średnie sztuki [36g]; 
- Mleko zagęszczone, słodzone - 4 łyżki [40g]; 
- Jaja kurze całe - sztuka (kl. wagowa M) [57g]; 
- Rodzynki, suszone - łyżeczka [8g];

Migdały zalać wrzątkiem, po ostygnięciu zdjąć skórki (kilka odłożyć do ozdobienia). Figi, płatki, migdały i otręby zmiksować razem, dodać jajko, formować mazurek (tak żeby brzegi były nieco wyższe), piec 30 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać mlekiem skondensowanym. Gotowy mazurek ozdobić rodzynkami.


Kawałek (1/6 placka) – 116 kcal

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty