Mazurki dietetyczne - jasny i ciemny
No dobra, teraz na szybko, bez zbędnych fiu bździu, bo jednak wpadłam w wir porządków i przygotowań świątecznych. Dwa mazurki, które nie są aż tak kaloryczne jak tradycyjne i w dodatku są słodkie (mój mąż aż się zapytał, czy to mój wyrób, bo zazwyczaj robię ciasta słodkie inaczej).
Mazurek dietetyczny ciemny:
- Płatki
owsiane - 4 łyżki [40g];
- Migdały - garść (ok. 26 sztuk) [30g];
- Otręby pszenne - 4 łyżki [24g];
- Czekolada gorzka - 3 większe kostki [30g];
- Figi, suszone - 3 średnie sztuki [36g];
- Mleko
zagęszczone, słodzone - 4 łyżki [40g];
Migdały
zalać wrzątkiem, po ostygnięciu zdjąć skórki (kilka odłożyć
do ozdobienia). Figi, płatki, migdały i otręby zmiksować razem,
dodać mleko, formować mazurek, piec 30 minut w 180 stopniach. Po
wystygnięciu polać stopioną w kąpieli wodnej (miska włożona do
podgrzewanego garnka z wodą), podczas topienia dodać łyżkę wody,
mieszać. Gotowy mazurek ozdobić migdałami.
Kawałek
(1/6 placka) – 129 kcal
Mazurek dietetyczny jasny:
- Płatki
owsiane - 4 łyżki [40g];
- Migdały - garść (ok. 26 sztuk) [30g];
- Otręby pszenne - 4 łyżki [24g];
- Figi, suszone - 3 średnie sztuki [36g];
- Mleko zagęszczone, słodzone - 4 łyżki [40g];
- Jaja kurze
całe - sztuka (kl. wagowa M) [57g];
- Rodzynki, suszone - łyżeczka
[8g];
Migdały
zalać wrzątkiem, po ostygnięciu zdjąć skórki (kilka odłożyć
do ozdobienia). Figi, płatki, migdały i otręby zmiksować razem,
dodać jajko, formować mazurek (tak żeby brzegi były nieco
wyższe), piec 30 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać
mlekiem skondensowanym. Gotowy mazurek ozdobić rodzynkami.
Kawałek
(1/6 placka) – 116 kcal
coś wspanialego!!
OdpowiedzUsuń