Pyszna sałatka z pysznych chwastów

Kolejna fajna książka kucharska, nietypowa bo wykorzystująca w swych przepisach zielsko dziko rosnące zwane popularnie chwastami. Autorką jest Małgorzata Kalemba-Dróżdż, biochemik, więc struć się raczej nie mamy szans. Na początku znajdziemy poradnik co, jak i kiedy zbierać, a potem przepisy na 137 potraw z użyciem między innymi: mniszka, pokrzywy, babki, czy stokrotek.


Warto jest urozmaicić sobie dietę takimi zdrowymi rarytasami, które raczej nie goszczą na naszych stołach. Zwłaszcza, że sezon w pełni. W chwastach znajdziemy sporo witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i błonnika. Większość z proponowanych w książce roślin ma również właściwości lecznicze i oczyszczające.

Chwasty należy zbierać oczywiście w miejscach czystych, nieskażonych, z dala od ludzkich osiedli i dróg. Jeżeli dysponujemy trawnikiem pełnym chwastów lepiej żeby nie był koszony kosiarką spalinową. Oczywiście rośliny przed jedzeniem myjemy.


Postanowiłam zrobić sałatkę, taką kwitnącą - nie dość że zdrowa, to jeszcze piękna. Nie wszystkie składniki udało mi się znaleźć, więc oryginalny przepis został zmodyfikowany. Zabłysnęłam nią na imprezie w plenerze, wszystkim smakowało, strat w ludziach nie było.

Przepis na kwiatową sałatkę:
- kwiaty i liście mniszka
- kwiaty stokrotki
- kwiaty fiołków
- gwiazdnica
- krwawnik
- pokrzywa
- szczaw
- szczypiorek (akurat rósł obok - w ogródku)
- oliwa z oliwek - łyżka
- musztarda - łyżka
- miód - łyżka

Pokrzywę należy najpierw sparzyć, a potem szybko zahartować w zimnej wodzie - nie traci jędrności i nie parzy po takim potraktowaniu w język (chyba, że ktoś lubi). Resztę zielska myjemy, suszymy, tniemy lub nie, wrzucamy do michy. Zalewamy sosem: oliwę zmieszaną z miodem i musztardą.


A zaraz chyba pójdę nazrywać pokrzyw na koktajl :)

Komentarze

Popularne posty