Risotto z kolorowymi warzywami

Risotto, danie włoskie, gotowane ze specjalnego ryżu, w specjalny sposób... fiu bdździu... ale można przecież spolszczyć, zrobić fusion, albo inną kombinację... bawmy się jedzeniem.

Ryż, żeby dietetyk miał czyste sumienie, powinien być brązowy (chyba, że dieta lekkostrawna, ale tym nie będę zanudzać). Ryż brązowy jak każde pełne ziarno, jest dużo zdrowszy od białego, gdyż:
- stabilizuje poziom cukru we krwi,
- zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem i pozwalają zachować młody wygląd,
- działa uspokajająco dzięki zawartości witamin z grupy B i mikroelementów,
- zawiera lecytynę pozytywnie wpływającą na mózg,
- zawiera spore ilości magnezu, który redukuje stres...
... i to wszystko w otrębach, które są odrzucane w procesie oczyszczania ziarna.

Ryż brązowy dobrze jest wstępnie namoczyć. Zmniejsza to zawartość kwasu fitynowego (ten zły składnik błonnika, który wiąże mikroelementy) i powoduje, że ziarna stają się bardziej miękkie.

Dla tych, co nie lubią, bo za twarde rozwiązaniem może być ryż dziki, ryż czerwony, albo mieszanka kilku rodzajów ryżu (jak na zdjęciu).


Risotto z kolorowymi warzywami - 2 porcje:
- 3/4 szklanki ryżu
- brokuł - kilka różyczek
- kukurydza - pół szklanki
- papryka czerwona
- cebula
- groszek zielony - pół szklanki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek - łyżka
- ser do posypania - mozzarella albo gouda - garść

Ryż gotujemy, brokuły też - najlepiej na parze. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, po czym wrzucamy całą resztę na patelnię (paprykę wpierw krojąc) tak aby ser się rozpuścił i ... można jeść.

Komentarze

Popularne posty