Proste przepisy na makaron z dynią

Dynie są super... i są pomarańczowe... i pyszne. A teraz w dodatku jest ich dużo i trzeba się ich najeść na cały rok.

Dynia ma mało kalorii i sodu, za to dużo mikroelementów i witamin:
- przede wszystkim beta-karoten - czego można się domyślić patrząc na jej kolor,
- witaminy z grupy B - zwłaszcza B2, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych,
- potas i wapń,
- dodatkowo odkwasza organizm.

Świetne właściwości mają również pestki dyni i tłoczony z nich olej, ale one są przez cały rok dostępne i teraz nie o nich.

Można ją łączyć z różnymi produktami, albo jeść samą. Nie wiem szczerze mówiąc, jak wypada w połączeniu z mięsem (zakochałam się w dyni już jako wegetarianka). ale z makaronem, albo z innymi warzywami jest szał.

Dzisiaj dwie propozycje - domowa i campingowa. Normalnie dynię piekę, ale niekiedy nie ma warunków i duszę, do tego dobra oliwa, zioła i ser... no i makaron.


Wersja z dynią duszoną:
- makaron - pół paczki (najlepiej razowy)
- dynia - pół lub ćwierć (w zależności od wielkości owocu)
- cebula - pół
- oregano - łyżeczka
- oliwa - 2 łyżki
- parmezan - do posypania
- sól

Dynię obieramy i kroimy w większą kostkę, cebulę za to w kosteczkę. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy dynię i dusimy (można podlać wodą) z ziołami (jak nie pasuje oregano, to można dodać coś innego). Podajemy z makaronem al-dente i posypujemy parmezanem.

Wersja z dynią pieczoną:
- makaron - pół paczki (j.w.)
- dynia - pół lub ćwierć (j.w.)
- tymianek - łyżeczka
- oliwa - 2 łyżki
- mozzarella
- sól

Pokrojoną i obraną dynię pieczemy do miękkości (jakieś 30-45 minut w 180 st) z oliwą, solą i tymiankiem. Podajemy z makaronem i mozzarellą i już. Proste! a jakie dobre, zdrowe i sycące.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty