Sernik świąteczny, choć nie tylko

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z dobrym, domowym jedzeniem, pachną pięknie cytrusami, piernikami i bakaliami. Często jednak kończą się poczuciem ciężkości, ospałością i zbytnim objedzeniem. 

Co zrobić aby zdrowo przeżyć Święta? Oto garść dobrych rad:
- "Każdej potrawy należy spróbować" – dobrze, ale niech to będzie niewielki kawałek. Rozkoszujmy się smakiem i zapachem potrawy, skupmy się na nim przez chwilę, żeby jedzenie nie było automatyczne tylko uważne. Każdy kęs powinno się przeżuć około 30 razy, wtedy pewnie nawet nie zdążymy zjeść zbyt dużo.
- Warto robić przerwy między potrawami (zwłaszcza podczas wieczerzy wigilijnej).
- Nie zapominajmy o aktywności fizycznej – wolne dni to dobry moment na spacery w gronie rodziny. Nie rezygnujmy też z ćwiczeń, do których jesteśmy przyzwyczajeni, Święta to nie urlop od treningów.
- Spróbujmy zamienić potrawy świąteczne na zdrowsze, mniej tłuste i ciężkie.

A przy okazji przepis na sernik, który najbardziej pewnie przypadnie do gustu sportowcom, bo ma dużo białka i sporo cukrów prostych (można go na przykład zjadać po treningach).



Na formę tortową: 
- 600g sera twarogowego chudego, 
- 250ml śmietany 12%, 
- 6 jaj, 12 łyżek cukru, 
- 3/4 szklanki płatków owsianych. 
 

Ser rozgniatamy ze śmietaną i przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka mieszamy z cukrem, białka ubijamy na sztywno. Wolno mieszamy w.w. składniki. Płatki owsiane wysypujemy na spód tortownicy po czym nalewamy masę sernikową i pieczemy w 60 stopniach przez 2,5 godziny.


Kawałek sernika (1/8 całości) to mniej więcej 300 kcal, czyli jeden posiłek.


Komentarze

Popularne posty