Sernik świąteczny, choć nie tylko
Święta Bożego Narodzenia
kojarzą nam się z dobrym, domowym jedzeniem, pachną pięknie
cytrusami, piernikami i bakaliami. Często jednak kończą się
poczuciem ciężkości, ospałością i zbytnim objedzeniem.
Co
zrobić aby zdrowo przeżyć Święta? Oto garść dobrych rad:
- "Każdej
potrawy należy spróbować" – dobrze, ale niech to będzie
niewielki kawałek. Rozkoszujmy się smakiem i zapachem potrawy,
skupmy się na nim przez chwilę, żeby jedzenie nie było
automatyczne tylko uważne. Każdy kęs powinno się przeżuć około
30 razy, wtedy pewnie nawet nie zdążymy zjeść zbyt dużo.
- Warto
robić przerwy między potrawami (zwłaszcza podczas wieczerzy
wigilijnej).
- Nie
zapominajmy o aktywności fizycznej – wolne dni to dobry moment na
spacery w gronie rodziny. Nie rezygnujmy też z ćwiczeń, do
których jesteśmy przyzwyczajeni, Święta to nie urlop od
treningów.
- Spróbujmy
zamienić potrawy świąteczne na zdrowsze, mniej tłuste i ciężkie.
A przy okazji przepis na sernik, który najbardziej pewnie przypadnie do gustu sportowcom, bo ma dużo białka i sporo cukrów prostych (można go na przykład zjadać po treningach).
Na
formę tortową:
- 600g sera twarogowego chudego,
- 250ml śmietany 12%,
- 6 jaj, 12 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki płatków owsianych.
Ser
rozgniatamy ze śmietaną i przepuszczamy przez praskę lub przez
maszynkę do mielenia. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka
mieszamy z cukrem, białka ubijamy na sztywno. Wolno mieszamy w.w.
składniki. Płatki owsiane wysypujemy na spód tortownicy po czym
nalewamy masę sernikową i pieczemy w 60 stopniach przez 2,5 godziny.
Kawałek
sernika (1/8 całości) to mniej więcej 300 kcal, czyli jeden
posiłek.
Komentarze
Prześlij komentarz