Gulasz z tofu

Tofu jest specyficzne. Potrafi być paskudne, potrafi być pyszne. W zależności jak je przyrządzić. Na pewno jest zdrowe (jeśli soja nie jest GMO - bo przypadku GMO nigdy nic nie wiadomo). Jest wegetariańskim zamiennikiem kurczaka w daniach i z pewnością ma znacznie więcej niż kurczak dobrego w sobie. Mniej kalorii, białka i cholesterolu, a więcej wapnia, żelaza i kwasów omega 3.


Gulasz z tofu i kaszą (dla 2 osób):
- kostka tofu wędzonego
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- mała pietruszka
- 4 pomidory suszone
- pół czerwonej papryki
- mała cebula
- olej kokosowy
- kostka rosołowa wegetariańska bio
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tymianek

Kroimy warzywa. Smażymy przez chwilę cebulę, potem dodajemy resztę warzyw. Niedługo potem dolewamy trochę wody, doprawiamy i dusimy do miękkości. Wyjmujemy trochę warzyw i miksujemy je (wychodzi gęsty super sos) i z powrotem wlewamy. Kroimy tofu w grubszą kostkę i dodajemy do warzyw. Dusimy jeszcze koło 10 minut. Podajemy z kaszą np. gryczaną i ogórkami kiszonymi. Dodatkiem może być kefir lub zsiadłe mleko.

Komentarze

  1. Musze wypróbować tofu. Jeszcze nie jadłam bo troche się boje że po pierwszym gryzie wywalę do kosza. Ale pokuszę sie na Twój gulasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym przepisie tofu jest dobre i do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty