Sałatka dla anemików

Przedwiośnie, mało energii, przesilenie... ale u niektórych problem jest poważny - za mało żelaza. Dotyczy to kobiet w ciąży, ale nie tylko. Suplementy zawierające żelazo powodują pewne dolegliwości - przede wszystkim zaparcia. Bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza jest czerwone mięso (uznaję w tej kwestii wyższość wołowiny nad wieprzowiną) i podroby. Ale te osoby, które mięso omijają szerokim łukiem, a także mięsożercy od czasu do czasu powinni poszukać źródeł roślinnych.

Żelazo nie zawsze dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego, dlatego powinno się łączyć produkty zawierające żelazo z produktami bogatymi w witaminę C. Z kolei powinno się w tym samym posiłku unikać nabiału i błonnika.

Dlatego dobrym połączeniem jest szpinak i soja (bogate w żelazo) z pomarańczą (bogatą w witaminę C). A poniżej przepis na taką oto sałatkę:


Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą:
- pół opakowania szpinaku baby
- pomarańcza
- pół kostki tofu marynowanego (osoby niemające problemów z żelazem mogą zamienić tofu na mozzarellę - tak jest bowiem w oryginalnym przepisie)
- pół cebuli (czerwona wygląda ładniej)
- garść orzechów włoskich
- olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno

Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i każdą dodatkowo kroimy na 3, cebulę tniemy w piórka, tofu (lub mozzarellę) w kostkę, orzechy łamiemy, polewamy olejem.    

Komentarze

Popularne posty