Lekki mazurek

Świątecznym problemem często jest przejedzenie, bo przecież wszystko jest pyszne, specjalnie na tę okazję przygotowane i w dodatku dużo. Jest kilka sposobów na lekkie święta, oto one:
1. Próbuj każdej potrawy, ale tylko po małym kawałku
2. Rozkoszuj się smakiem i zapachem potrawy, skup się na nim przez chwilę, żeby jedzenie nie było automatyczne tylko uważne. 
3. Każdy kęs dokładnie przeżuwaj (około 30 razy), wtedy pewnie nawet nie zdążysz zjeść zbyt dużo.
4. Rób przerwy między potrawami.
5. Nie zapominaj o aktywności fizycznej, nie rezygnuj z regularnych ćwiczeń.
6. Spróbuj zamienić potrawy świąteczne na zdrowsze, mniej tłuste, bardziej razowe.
Wolne dni to dobry moment na spotkania w gronie rodziny, celebrowanie posiłków, rozmowy i długie spacery, które na pewno pomogą pozbyć się nadmiaru świątecznych kalorii. Poza tym pogoda sprzyja!





Lekki mazurek:- 6 łyżek płatków owsianych,- garść migdałów,- garść nerkowców,- 4 łyżki syropu klonowego,- 6 małych okienek gorzkiej czekolady,- nasiona słonecznika i dyni do przybrania.Płatki owsiane mielimy razem z orzechami, mieszamy z syropem klonowym i pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach. Czekoladę topimy z odrobiną wody w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą umieszczamy w garnku z wodą i zagotowujemy). Przybieramy tak, jak umiemy najpiękniej.



Komentarze

Popularne posty