Dieta szczęścia odcinek 2
Zadanie - dzień 2 kursu
Przypomnij sobie co jadłeś wczoraj, albo jaki jest Twój typowy dzień i wypisz godziny i składniki posiłków po lewej stronie tabeli. A teraz zaplanuj smaczne, zdrowe i szczęśliwe posiłki uwzględniając informacje z dzisiejszej i wczorajszej lekcji. Użyj kilku składników z listy "szczęśliwe składniki" (najlepiej z każdej z grup co najmniej po jednym). Zaplanuj pory posiłków w Twoim szczęśliwym dniu.co 3-4 godziny.
Wypisz swoje przepisy po prawej stronie tabeli.
Szczęśliwe składniki, które warto dodać do swoich codziennych posiłków:
Produkty bogate w tryptofan:
- chude mięso (indyk, kurczak,cielęcina),
- ryby,
- soja i jej przetwory (np. tofu),
- pełne ziarna zbóż (czyli produkty razowe i pełnoziarniste, płatki np. owsiane),
- ziarna słonecznika,
- pestki dyni,
- banany.
Produkty bogate w kwasy omega 3:
- olej lniany,
- siemię lniane świeżo mielone,
- olej rydzowy (z lnianki),
- olej z pachnotki,
- zimnotłoczony olej rzepakowy,
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela),
- tran,
- owoce morza.
Produkty bogate w witaminę B 12:
- nabiał,
- chude mięso,
* weganie powinni suplementować tę witaminę
Brodukty bogate w witaminę B6:
- pełne ziarna zbóż,
- orzechy włoskie,
- bób,
- mleko,
- drożdże,
- żółtko jaja,
- chude mięso,
- ryby,
- banany
Produkty bogate w kwas foliowy:
- brukselka,
- szpinak,
- kapusta,
- sałata,
- pełne ziarna zbóż,
- suche nasiona roślin strączkowych (soi, ciecierzycy, soczewicy, fasoli)
- brokuły,
- banany.
Produkty bogate w żelazo:
- wątróbka,
- czerwone mięso,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- żółtko jaja,
- warzywa zielone,
- pełne ziarna zbóż.
Komentarze
Prześlij komentarz