Dieta szczęścia odcinek 2




W kolejnym odcinku więcej o "szczęśliwych składnikach", które warto włączyć do swojej diety. Do tego zadanie. 



Zadanie - dzień 2 kursu

Przypomnij sobie co jadłeś wczoraj, albo jaki jest Twój typowy dzień i wypisz godziny i składniki posiłków po lewej stronie tabeli. A teraz zaplanuj smaczne, zdrowe i szczęśliwe posiłki uwzględniając informacje z dzisiejszej i wczorajszej lekcji. Użyj kilku składników z listy "szczęśliwe składniki" (najlepiej z każdej z grup co najmniej po jednym). Zaplanuj pory posiłków w Twoim szczęśliwym dniu.co 3-4 godziny.

Wypisz swoje przepisy po prawej stronie tabeli.




Szczęśliwe składniki, które warto dodać do swoich codziennych posiłków:


Produkty bogate w tryptofan:

- chude mięso (indyk, kurczak,cielęcina),

- ryby,

- soja i jej przetwory (np. tofu), 

- pełne ziarna zbóż (czyli produkty razowe i pełnoziarniste, płatki np. owsiane),

- ziarna słonecznika,

- pestki dyni,

- banany.

Produkty bogate w kwasy omega 3:

- olej lniany,

- siemię lniane świeżo mielone,

- olej rydzowy (z lnianki),

- olej z pachnotki,

- zimnotłoczony olej rzepakowy,

- tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela),

- tran,

- owoce morza.


Produkty bogate w witaminę B 12:

- nabiał,

- chude mięso,

* weganie powinni suplementować tę witaminę


Brodukty bogate w witaminę B6:

- pełne ziarna zbóż,

- orzechy włoskie,

- bób,

- mleko,

- drożdże,

- żółtko jaja,

- chude mięso,

- ryby,

- banany


Produkty bogate w kwas foliowy:

- brukselka,

- szpinak,

- kapusta,

- sałata,

- pełne ziarna zbóż,

- suche nasiona roślin strączkowych (soi, ciecierzycy, soczewicy, fasoli)

- brokuły,

- banany.


Produkty bogate w żelazo:

- wątróbka,

- czerwone mięso,

- suche nasiona roślin strączkowych,

- żółtko jaja,

- warzywa zielone,

- pełne ziarna zbóż.


Komentarze

Popularne posty