Sorbety truskawkowe bez mleka, bez dodatku cukru

Zrobiło si już ciepło? Słońce świeci, powinno być nieźle... czas na lody. Poza tym... czas na truskawki, zwłaszcza, żeśmy się już ich najedli na surowo i w całości, więc pora zacząć kombinować, bo zaraz się znudzą.

Truskawki są zdrowe bo mają dużo witamin i błonnik, są moczopędne, żółciopędne i jeszcze obniżają poziom cholesterolu... czego chcieć więcej.

Banany mają gorszą prasę, bo jest w nich dużo cukrów prostych i co za tym idzie mają wysoki indeks glikemiczny (tym wyższy im bardziej są dojrzałe), ale za to zawierają masę potasu (ważne głównie dla nadciśnieniowców) i sporo witamin z różnych grup. Według mnie są idealnym naturalnym słodzikiem do różnych ciast, ciasteczek, koktajli i lodów.

Trzeci składnik naszych lodów to olej kokosowy, który wspomaga proces odchudzania wpływając na przemianę materii (przyspieszając ją), jest dobry do smażenia bo ma wysoką temperaturę dymienia... a w lodach zapobiega tworzeniu kryształków. Można wybrać nierafinowany - wtedy będziemy mieć kokosowy posmak, albo rafinowany, kiedy posmaku nie lubimy.


Przepis na lody - około 6 sztuk:
- banan
- truskawki - 2-3 garści
- łyżeczka oleju kokosowego.

Miksujemy, nalewamy do specjalnych pojemniczków, wkładamy patyczki i mrozimy, następnego dnia można jeść, albo częstować dzieci. Tak naprawdę przepis wymyślony został na potrzeby moich dzieci, żeby choć raz zjadły coś zdrowego...

Komentarze

Popularne posty