Co ty wiesz o fenkule?... czyli makaron z koprem włoskim i cukinią

Kolejna potrawa wymyślona we Włoszech, bo właśnie tam odkryłam fenkuły. Fenkuł to inaczej koper włoski, ale w Polsce oczywiście też jest do kupienia. Ma charakterystyczny mocny aromat anyżowy i choć ja anyżu nie lubię, to fenkuł jak najbardziej. Trzeba spróbować, żeby się przekonać.

Podobno jest afrodyzjakiem, a na pewno ma sporo witaminy C i właściwości wiatropędne, a więc łagodzi dolegliwości jelitowe.


Przepis na makaron z fenkułem i cukinią:
- spaghetti (najlepiej pełnoziarniste)
- cebula
- cukinia
- fenkuł
- mozzarella
- oliwa
- tymianek
- sól
- pieprz

Cebulę szklimy na patelni uprzednio pokroiwszy, dodajemy pozostałe warzywa (również pokrojone), przyprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Podajemy z makaronem i mozzarellą (pokrojoną w paski, albo startą). Łatwe, proste i przyjemne :)


Komentarze

Popularne posty