Jesienna owsianka

Dzień bez owsianki dniem straconym. Niektórym przypominają się czasy niezjadliwych zup mlecznych z dzieciństwa i od razu kręcą nosem, ale przecież owsianki mogą być pełne nie tylko odżywczego ciepła i paliwa, ale też stanowić bogactwo smaków i aromatów.

Spośród aromatów jesieni na pierwszy plan wysuwają się jabłka i orzechy, które w owsiance wyglądają i smakują znakomicie. Do tego miód i cynamon, który dodatkowo rozgrzewa i mamy energetycznego kopa na resztę dnia.Bo dobrze przecież jest jeść ciepłe śniadanie, o czym już kiedyś wspominałam tu.

Dodałam też nowy, tajny składnik - nasiona chia, bogate w kwasy omega 3, więc dobre na odporność, samopoczucie i piękną cerę.


Porcja jesiennej owsianki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki otrębów pszennych
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka nasion chia
- łyżeczka miodu
- pół jabłka
- 4 orzechy włoskie

Płatki i nasiona zalewamy wodą (ja zalewam niewielką ilością, bo nie lubię rozciapcianych), czekamy chwilę aż napęcznieje (możemy w tym czasie łupać orzechy :), dodajemy pokrojone jabłko, orzechy i polewamy miodem (pamiętając, że miód nie lubi wysokich temperatur).

Komentarze

  1. Bogata w wartości odżywcze owsianka! nie rozumiem ludzi, którzy kręcą nosem na myśl o owsiance.. :c Przecież to jedno z pyszniejszych "dań", a tak rzadko doceniane :]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty